Nebrus
mri-scan met tumor
 
 Wat is een .............
 

brughoektumor.


Een brughoektumor is een gezwel dat zich op een welbepaalde plaats binnen de schedel bevindt, namelijk de brughoek.
Er bestaan een linker en een rechter brughoek, die gelegen zijn aan de schedelbasis, tussen de pons of brug en de kleine hersenen. In dit gebied loopt een aantal hersenzenuwen.

De brughoektumor die het meest voorkomt gaat uit van de achtste hersenzenuw (de gehoors- en evenwichtszenuw, nervus acusticus) die ontspringt uit de pons en loopt naar de opening in het rotsbeen, de zogenaamde inwendige gehoorgang.

Hier komt hij samen te liggen met de zevende hersenzenuw of nervus facialis (die de gelaatsspieren aanstuurt). Het gezwel ontstaat uit de zogenaamde Schwann-cellen, die in feite het omhulsel van de zenuw vormen, de zenuwschede, en het gezwel is bijna altijd goedaardig.

Een andere naam voor deze tumor is het acusticus neurinoom of vestibulair schwannoom. Er zijn vormen van de brughoektumor die optreden in het kader van neurofibromatose; Dit is een erfelijke aandoening waarbij de mensen overal op hun lichaam koffiekleurige vlekken en zachte wratachtige verhevenheden op de huid vertonen. Een van de types neurofibromatose is de ziekte van von Recklinghausen.bron: Nederlandse Vereniging van Neurochirurgen

 
 

 

 

 

 

 

The Rion-Antirion bridge