Opereren

Wanneer na uitvoerige analyse en overleg met de patiënt voor een operatie wordt gekozen, heeft de kno-arts drie benaderingswegen tot zijn/haar beschikking.

De meest optimale toegangsweg naar de tumor hangt af van de precieze plaats en de grootte.

Daarnaast is de ernst van de gehoorvermindering beslissend en/of de voorkeur van het operatieteam.
Er bestaan verschillende operatieroutes.

De keuze zal afhangen van de grootte van de tumor en de gehoorsfunctie, maar vooral van de voorkeur en de ervaring van de chirurg. 

 

 

 

Deze drie operatieroutes zijn:

- Translabyrinthair - door het oor -

Een andere chirurgische benadering is de translabyrintaire weg. Deze is geschikt voor relatief kleine tumoren, waarbij het gehoor volledig is uitgevallen. De benadering gebeurt door het rotsbeen, waarbij het labyrint (of evenwichtsorgaan) geopend wordt en daarna de inwendige gehoorgang. Hierdoor is er een goed zicht op de inwendige gehoorgang, maar deze benadering is, zoals gezegd, minder geschikt voor grotere tumoren, die zich ver uitbreiden in de brughoek. 

 

- Middle fossa - boven het oor -

Een opening wordt gecreëerd boven het oor, en de chirurg boort in de richting van de tumor tijdens een verblijf buiten de dura die van de hersenen. Bone wordt verwijderd gedurende de interne gehoorgang om de tumor te bloot te leggen.Deze aanpak het meest gebruikt als het behoud van het gehoor is een primair doel.

 

- Retrosigmoïdaa/Suboccipatiale - achter het oor -

De klassieke neurochirurgische benadering is via de achterste schedelgroeve, de zogenaamde suboccipitale benadering. Deze is geschikt voor zowel grote als kleine tumoren en kan ook gebruikt worden in gevallen waarbij men probeert het gehoor te sparen.

Duur van de opname:
De opname duurt gemiddeld 8 a 10 dagen. Na de operatie is een kort verblijf (meestal één nacht) op de medium of intensive care noodzakelijk voor gespecialiseerde zorg en bewaking.
Na ontslag uit het ziekenhuis komt u regelmatig voor controle terug bij de polikliniek.