Brughoektumor

Brughoektumor - Acousticusneurinoom

Een brughoektumor wordt ook wel vestibularis schwannoom of acusticus neurinoom genoemd. Het is een goedaardig gezwel dat uitgaat van de omhulling (zenuwschede) van de gehoor- en evenwichtszenuw. Deze zenuw is opgebouwd uit twee zenuwgedeelten, waarvan een uit het slakkenhuis komt en een uit het evenwichtsorgaan. De gehoor- en evenwichtszenuw loopt door het rotsbeen via een kanaal naar de hersenen. Dit kanaal is de inwendige gehoorgang. Hier loopt ook de aangezichtszenuw doorheen, die onder meer de beweeglijkheid in het gezicht (de mimiek) aanstuurt. 

Een brughoektumor ontstaat meestal in deze inwendige gehoorgang en groeit dan naar binnen in de richting van de hoek tussen de hersenstam en de kleine hersenen. Deze hoek noemen we de brughoek. Een brughoektumor zit dus niet ín de hersenen en is geen hersentumor. In de meeste gevallen groeit een brughoektumor zeer langzaam. Soms is er zelfs nauwelijks sprake van groei.

bron: LUMC

       DNederlandse Brughoektumor Site Nebrus is er voor informatie over en contact voor brughoektumorpatiënten, partners enz.

   nervus octavus | nervus acusticus | nervus statoacusticus

Subcategorieƫn

180px koala ag1

Omdat een brughoektumor ontstaat bij de gehoor- en evenwichtszenuw, leidt dit vaak tot gehoorvermindering aan één oor en evenwichtsstoornissen.

Ook oorsuizen komt regelmatig voor.

puzzle4

 

Het is van belang om in een vroeg stadium de diagnose te stellen.
Groei van de tumor kan onherstelbare zenuwbeschadiging veroorzaken en levensbedreigend zijn.